Förberedelse
Du behöver minst  40 kg, det är ca 3-4 pappåsar med äpplen eller päron. Vill du musta päron, rekommenderar vi att du blandar äpplen och päron, då enbart päron blir väldigt sött. Du plockar/samlar ihop dina frukt, tänk på att de ska vara så rena som möjligt. Vi kommer tvätta dem innan mustning. Rensa ut dålig frukt innan du kommer till musteriet!

Äpplena ska vara mogna, för att se om äpplet är moget, kan du dela på det. Kärnorna ska vara bruna. Övermogna äpplen ger sämre must och ruttna äpplen ska inte mustas. Du kan lämna in fallfrukt om de inte är skadade och ruttna. Fallfrukten ska vara så pass bra att du ska kunna tänka dig att äta den. TÄNK PÅ att fallfrukt absolut inte får komma från mark där det gått betesdjur.

Lagra frukt innan mustning? Det går bra att lagra äpplen 2-3 veckor om de är hela och plockade från trädet direkt. Förvara frukten svalt i ett kallt uthus, källare eller utomhus under tak. Äpplena ska ligga luftigt gärna på ett bord eller golv eller i korgar/äppellådor. Behöver de lavas så lägg tidningspapper mellan lagren. Sortera ut dålig frukt med jämna mellanrum och gör en sista rensning innan du åker till musteriet. Omogna äpplen kan med fördel ”eftermogna” på det här sättet. Fallfrukt tål INTE att lagras.

Vilka äpplesorter kan mustas?
De flesta äpplen! Men sommaräpplen är för mjöliga i fruktköttet och blir bara till mos vid mustning och ger lite vätska.
Smaka på dina äpplen! Vissa sorter har mycket hög syra och vissa  är nästan beska. Bäst blir det oftast om man blandar flera sorter i musten. Övermogen frukt smakar oftast inte så gott och ger inte heller så mycket must. Vi mustar även päron. Ren päronmust blir ofta  mycket söt men det blir väldigt gott att blanda med äpplen!

Inlämning
Du bokar tid genom formuläret här >>. Sedan kommer du med din frukt under avtalad dag. Märk upp dina påsar/kartonger med namn och telefonnummer.  Pga Covid- 19 är inlämningen obemannad, därför lämnar du din frukt på angiven plats utanför musteriet. Inlämningen är öppen från kl. 07.00-20.00. Mer info kommer i bekräftelsemailet. På inlämnningsplatsen ber vi dig fylla i ett kundkort där du även fyller i vad du önskar det ska stå på era etiketter.

Mustning
Vi tvättar och tar bort eventuell frukt som inte kan mustas. Sedan krossas frukten i en fruktkross, därefter pressas saften ut ur fruktmassan i en annan maskin. Råmusten pastöriseras, för att ta död på bakterier och förlänga hållbarheten, och fylls sedan på 3 liters bag in box.

Hämtning och betalning
Du får ett sms när din must är klar, och kan sedan hämta den under våra öppettider eller avtalad tid.
Betalning sker med swish eller inbetalning till bankgiro. Bankgirobetalningen måste ske innan du hämtar ut din must.

Pris

Första 20 boxarna 105 kr / styck

Från box nummer 21 och uppåt, 95 kr / styck

Priset gäller vid ett inlämningstillfälle

 Musten levereras pastöriserad i 3 liters bag-in-box.