Förberedelse
Du behöver minst 3-4 pappåsar med äpplen,ca 40 kg. Du plockar / samlar ihop dina äpplen, tänk på att de ska vara så rena som möjligt. Vi kommer tvätta dem innan mustning. Rensa ut dålig frukt innan du kommer till musteriet!

Äpplena ska vara mogna, för att se om äpplet är moget, kan du dela på det. Kärnorna ska vara bruna. Övermogna äpplen ger sämre must och ruttna äpplen ska inte mustas. Du kan lämna in fallfrukt om de inte är skadade och ruttna. Fallfrukten ska vara så pass bra att du ska kunna tänka dig att äta den. TÄNK PÅ att fallfrukt absolut inte får komma från mark där det gått betesdjur.

Lagra frukt innan mustning? Det går bra att lagra äpplen 2-3 veckor om de är hela och plockade från trädet direkt. Förvara frukten svalt i ett kallt uthus, källare eller utomhus under tak. Äpplena ska ligga luftigt gärna på ett bord eller golv eller i korgar/äppellådor. Behöver de lavas så lägg tidningspapper mellan lagren. Sortera ut dålig frukt med jämna mellanrum och gör en sista rensning innan du åker till musteriet. Omogna äpplen man med fördel ”eftermogna” på det här sättet. Fallfrukt tål INTE att lagras.

Vilka äpplesorter kan mustas?
De flesta äpplen! Men sommaräpplen är för mjöliga i fruktköttet och blir bara till mos vid mustning och ger lite vätska.
Smaka på dina äpplen! Vissa sorter har mycket hög syra och vissa  är nästan beska. Bäst blir det oftast om man blandar flera sorter i musten. Övermogen frukt smakar oftast inte så gott och ger inte heller så mycket must.Vi mustar även päron. Ren päronmust blir ofta  mycket söt men det blir väldigt gott att blanda med äpplen!

Inlämning
Du bokar tid genom formuläret här >>. Sedan kommer du med dina äpplen på avtalad tid.

Mustning
Vi tvättar och tar bort eventuella äpplen som inte kan mustas. Sedan krossas äpplena i en fruktkross, därefter pressas saften ut ur äppelmassan. Råmusten pastöriseras, för att ta död på bakterier och förlänga hållbarheten. Och fylls sedan på 3 liters bag in box.

Hämtning och betalning
Du får ett sms när din must är klar, och kan sedan hämta det på antingen våra öppettider eller avtalad tid.
Betalning sker med swish eller inbetalning till bankgiro. Bankgirobetalningen måste ske innan du hämtar ut din must.
Pris: 25 kr/ litern  + 15 kr för varje emballage. Musten levereras pastöriserad i 3 liters bag-in-box.