Inlämning

Du bokar tid online. Sedan kommer du med din frukt under avtalad dag till vårt musteri utanför Södra Sandby. Märk upp dina påsar/kartonger med namn och telefonnummer.

Tvätt & kross

Vi tvättar och tar bort eventuell frukt som inte kan mustas. Sedan krossas frukten i en fruktkross, därefter pressas saften ut ur fruktmassan i en annan maskin

Pastörisering

Råmusten pastöriseras, för att ta död på bakterier och förlänga hållbarheten.

Förpackning

Efter mustning och pastörisering fylls musten på 3 liters bag in box eller på glasflaska som tillval.

Förberedelser för att musta äpplen

Du behöver minst 40 kg, det är ca 4 välfyllda pappåsar från mataffären med äpplen eller päron. 40 kg frukt blir ca 25-30 L must beroende på sort och mognad (8-10 bag-in-box á 3 L).

Vill du musta päron, rekommenderar vi att du blandar äpplen och päron, då enbart päron blir väldigt sött. Packa gärna päron för sig, det underlättar vår hantering.  

Du plockar/samlar ihop din frukt, tänk på att de ska vara så rena som möjligt. Päron har mycket dålig hållbarhet när de inte sitter på trädet så plocka direkt från trädet tidigast 2 dagar innan du lämnar in din frukt. Vi tvättar frukten innan mustning. 

Rensa ut dålig frukt innan du kommer till vårt musteri i Skåne!

Äpplena ska vara mogna, för att se om äpplet är moget, kan du dela på det. Kärnorna ska vara bruna. Päron blir snabbt övermogna och endast fasta sorter lämpar sig för mustning. 

Övermogen frukt ger sämre must och rutten frukt ska inte mustas. 

Du kan lämna in fallfrukt om de inte är skadade och ruttna. Fallfrukten ska vara så pass bra att du ska kunna tänka dig att äta den. TÄNK PÅ att fallfrukt absolut inte får komma från mark där det gått betesdjur.

Smart förpackad

Lagra frukt innan mustning?

Det går bra att lagra äpplen 2-3 veckor om de är hela och plockade från trädet direkt. Förvara frukten svalt i ett kallt uthus, källare eller utomhus under tak. Äpplena ska ligga luftigt gärna på ett bord eller golv eller i korgar/äppellådor. Behöver de lavas så lägg tidningspapper mellan lagren. Sortera ut dålig frukt med jämna mellanrum och gör en sista rensning innan du åker till musteriet. Omogna äpplen kan med fördel ”eftermogna” på det här sättet. Fallfrukt tål INTE att lagras.

Vilka äpplesorter kan mustas?

Du kan musta de flesta äpplen! Men sommaräpplen är för mjöliga i fruktköttet och blir bara till mos vid mustning och ger lite vätska.
Smaka på dina äpplen! Vissa sorter har mycket hög syra och vissa  är nästan beska. Bäst blir det oftast om man blandar flera sorter i musten. Övermogen frukt smakar oftast inte så gott och ger inte heller så mycket must. Vi mustar både äpplen och päron. Ren päronmust blir ofta  mycket söt men det blir väldigt gott att blanda med äpplen!

Klimatvänlig

Hämtning & lämning

Du måste boka tid för att kunna lämna in frukt.

Vår inlämning är obemannad, därför lämnar du din frukt på angiven plats utanför musteriet. Inlämningen är öppen från kl. 07.30-19.30 på bokad inlämningsdag. Mer info kommer i er bokningsbekräftelse via mail. På inlämnningsplatsen ber vi dig fylla i ett kundkort där du även fyller i vad du önskar det ska stå på era etiketter.

Hämtning och betalning
Du får ett SMS när din must är klar med information om avhämtning och tid. Betalning sker när du hämtar din must med swish, kort eller inbetalning till bankgiro. Bankgirobetalningen måste ske innan du hämtar ut din must. 

Musteri i Skåne - bara äpplen och päron!